Važno obaveštenje za roditelje i učenike

Obaveštenje PDF

 

Poštovani roditelji i učenici,
Povodom tragičnih događaja kojima smo svi potreseni, održali smo vanredne sednice Nastavničkog veća i Saveta roditelja, kako bismo zajedno prevazišli ovaj težak period. Doneli smo nekoliko značajnih mera kako bismo povećali bezbednost u školi i pomogli učenicima.
– Školska zgrada će biti zaključana u 8.00, otvaraće se za vreme velikog odmora i za ulazak učenika druge smene. Obaveza učenika je da dođu u školu najkasnije u 7.50.
– Sva lica koja ulaze u školu moraju biti legitimisana i upisana u knjigu obezbeđenja.
– Molimo roditelje da najave svoj dolazak u školu odeljenjskom starešini –za svaki razgovor sa nastavnicima ili upravom škole.
– U slučaju hitnosti, učenik ili roditelj se obraća školskom obezbeđenju ili dežurnom nastavniku.
– Dežurstvo nastavnika biće pojačano za vreme odmora i pre početka nastave u skladu sa posebnim uputstvom za nastavnike.
– Preporuka je da učenici iz bezbednosnih razloga ne napuštaju školsko dvorište za vreme velikog odmora, a da užinu ponesu od kuće ili kupe na putu do škole.
– Roditelji mogu dovesti decu do ulaza u školu.
– Roditeljima se savetuje da kontrolišu telefone svoje dece, prepisku koju vode i sadržaje koje gledaju na internetu, kao i sadržaje torbi i da se potrude da uvek budu u toku sa svim dešavanjima . I od učenika i od roditelja se očekuje da gore navedeno odmah prijave školi ili MUP-u.
– Učenici treba odmah da prijave svako drugačije ponašanje, nasilje koje učenici vrše ili trpe ili pisanje na društvenim mrežama kao i postavljanje neprimerenih sadržaja.
Prijavljuju roditeljima ili nastavnicima ili odrasloj osobi u koju imaju poverenja.
– U školskom holu biće postavljena Kutija za psihologa, u koju deca mogu da ubace anonimne
poruke u vezi sa prijavom nasilja ili sa bilo čim što ih muči.
– Ukoliko se Vaše dete ponaša neuobičajeno, pokazuje pojačan strah, plač, plaši se dolaska u školu ili slično, molimo da o tome obavestite odeljenjskog starešinu, psihologa ili pedagoga. Možete zakazati razgovor sa psihologom u školi.
– Postupanje sa učenicima koji u prethodnom periodu ili sada, pokazuju i izazivaju drugačije ponašanje od uobičajenog,neprimereno u odnosu na trenutnu situaciju, podrazumeva pozivanje roditelja u školu, uvođenje u pojačan vaspitni rad i obaveštavanje školskog policajca.
– Na snagu je stupio Pravilnik o bezbednosti učenika, koji reguliše upotrebu telefona u školi tako da uređaj ne sme da se koristi za vreme časa. Uređaj je isključen i nalazi se u školskoj torbi ili kod nastavnika na posebno određenom mestu.
– Molimo Vas da svi pokažete maksimum tolerancije i razumevanja u ovoj tragičnoj situaciji.